Rimtos sveikatos problemos vis dažniau siejamos su prasta mityba. Sveika mityba gali drastiškai sumažinti riziką susirgti širdies ligomis ar net vėžiniais susirgimais.
Subalansuota mityba gali pagerinti daugybę gyvenimo sričių – pagerėja savijauta, smegenų veikla bei fizinės galimybės. Negana to, mityba teigiamai paveikia visą organizmą bei jo ląsteles.
Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 50 proc. gyventojų sveikata priklauso nuo jų gyvenimo būdo. Sveikai maitinantis net 90 procentų būtų galima išvengti II tipo cukrinio diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų, 30 proc. - vėžinių susirgimų. Sveika mityba – optimalus angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų, mikroelementų ir skaidulinių medžiagų gavimas valgant. Subalansuotoje mityboje angliavandeniai, baltymai ir riebalai yra labai svarbūs, nes jie aprūpina organizmą kalorijomis. Angliavandenių galima rasti visuose krakmolinguose maisto produktuose – duona, makaronai, bulvės yra prisotinti angliavandenių. Jų yra ir vaisiuose, ankštinėse daržovėse ir kai kuriuose pieno produktuose. Baltymų yra mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, pieno produktuose ir ankštinėse daržovėse, tofu. Riebalų yra riešutuose, įvairiose sėklose, aliejuje, svieste, sūryje, riebioje mėsoje bei žuvyje. Taip pat svarbūs ir vitaminai, kurie padeda mūsų organizmui.
Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 50 proc. gyventojų sveikata priklauso nuo jų gyvenimo būdo. Sveikai maitinantis net 90 procentų būtų galima išvengti II tipo cukrinio diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų, 30 proc. - vėžinių susirgimų. Sveika mityba – optimalus angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų, mikroelementų ir skaidulinių medžiagų gavimas valgant. Subalansuotoje mityboje angliavandeniai, baltymai ir riebalai yra labai svarbūs, nes jie aprūpina organizmą kalorijomis. Angliavandenių galima rasti visuose krakmolinguose maisto produktuose – duona, makaronai, bulvės yra prisotinti angliavandenių. Jų yra ir vaisiuose, ankštinėse daržovėse ir kai kuriuose pieno produktuose. Baltymų yra mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, pieno produktuose ir ankštinėse daržovėse, tofu. Riebalų yra riešutuose, įvairiose sėklose, aliejuje, svieste, sūryje, riebioje mėsoje bei žuvyje. Taip pat svarbūs ir vitaminai, kurie padeda mūsų organizmui.
Valgymo sutrikimai pasireiškia perdėtu dėmesiu savo svoriui, kūno formoms bei maistui ir lemia žalingų valgymo įpročių išsivystymą bei nepakankamą mitybą. Dažniausiai susiduriama su nervine anoreksija, nervine bulimija bei persivalgymu. Valgymo sutrikimai ilgainiui pažeidžia širdį, virškinimo sistemą, kaulus, dantis bei burną ir lemia daugelį kitų ligų ar netgi mirtį. Nustatyta, jog kas 62 minutės miršta bent vienas asmuo, kenčiantis nuo valgymo sutrikimų. Nors valgymo sutrikimai gali pasireikšti bet kokio amžiaus ir lyties asmenis, dažniausiai jais suserga paaugliai ir jaunos moterys.
Kovo 2 dieną Marijampolės Sūduvos gimnazijoje sveikatos specialistė Gintarė Kulbienė su II klasių mokiniais aptarė, kas yra sveika mityba, kokie yra valgymo sutrikimai ir kaip juos atpažinti, taip pat buvo rodomos ir aptartos filmų, sukurtų pagal tikras istorijas, ištraukos.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė,
vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Gintarė Kulbienė
Kovo 2 dieną Marijampolės Sūduvos gimnazijoje sveikatos specialistė Gintarė Kulbienė su II klasių mokiniais aptarė, kas yra sveika mityba, kokie yra valgymo sutrikimai ir kaip juos atpažinti, taip pat buvo rodomos ir aptartos filmų, sukurtų pagal tikras istorijas, ištraukos.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė,
vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Gintarė Kulbienė